Susanne Khalil Yusef in het Noord Brabants Museum
28 juni 2022 bezocht ik de expositie van Susanne Khalif Yusef in het NoordBrabants museum in S’Hertogenbosch.
Onontkoombaar hangt daar in het midden in een rode neon en in elegante Arabische letters: Wij willen leven. Dat si waar het om draait in deze expositie. Een Palestijnse vriend stuurde haar deze hartekreet. Wij willen leven, dat moet toch mogelijk zijn. Maar de inwoners van Ramallah lijkt dat amper gegund door de Israëlische politiek. Khalif Yusef studeerde een semester aan de Academy of Palestine Art in Ramallah om zo ook haar eigen roots te onderzoeken. Haar grootouders vluchtten in 1948 uit Jaffa en sindsdien leefde de familie in diaspora. Susanne kreeg op 25 jarige leeftijd een Nederlands paspoort.
Acht weken lang volgde Khalil Yusef het nieuws via de Arabische media en ze telde 30 doden in het Palestijnse gebied, merendeel jongens tussen de 14 en 20 jaar. Deze jongeren herdenkt ze met hun portretten op deze ballonnen.
Een dik geknoopt tapijt waar een palm uit omhoog siddert met op de achtergrond het motief van de sjaal van Arafat. Een bronzen beeld doet denken aan het vrijheidsbeeld met zijn spiky haren maar implodeert meer dan dat het een boodschap de wereld in brengt. Tot zwijgen gebracht. Alsof hij beduusd denkt: wat gebeurt er met mij?
En er hangen 4 tapijten met de kracht van graffiti . Just ICE.