Marcel La Rose: 'Ik herkende er iets van mijn dochters in’
Eigenaar: Marcel La Rose (65), gepensioneerd, voormalig voorzitter van stadsdeel Zuidoost
Wat: een olieverfschilderij van Runny Margarita
Titel: Dos muhe (Twee vrouwen), 2004 of 2007
Gekocht: via de huurkoopregeling van het CBK, voor 3900 euro
’Ik heb altijd een liefdevol oog gehad voor kunst. Mijn vader was amateurschilder, behoorlijk ongebruikelijk in het Suriname waarin ik opgroeide. Hij volgde een schriftelijke cursus schilderen bij een Amerikaans instituut. Zijn aquarellen en olieverfwerken stuurde hij op met de post en vervolgens kreeg hij dan per brief commentaar.
Als voorzitter van stadsdeel Zuidoost wilde ik mijn kantoor graag sfeervol inrichten en ik vroeg het Centrum Beeldende Kunst Zuidoost om werken die het karakter van de Bijlmer vangen. Dos muhe (Twee vrouwen), ja dat was het: hierin herkende ik direct de veelkleurigheid van het stadsdeel. De kunstenaar, Runny Margarita. komt uit Curaçao en dat zie je terug in de donkerzwarte vlakken en warme felle kleuren. Zulk kleurgebruik zie je niet vaak in westerse kunst. Het doet me denken aan een tropische omgeving waar je vertrouwd mee bent en die je toch mist. Typerend voor Margarita is het dik gepleisterde reliëf, alsof het gevlochten is. Zo origineel en innemend. De twee vrouwenfiguren lijken verstild, maar hebben tegelijk een zelfbewuste blik. Ik denk dat ik er intuïtief iets van mijn twee dochters in heb herkend.
Toen mijn functie eindigde, heb ik het contract overgenomen en het schilderij thuis opgehangen: ik kon het niet meer missen. Het koloniale verleden heeft een groot stempel gedrukt op de cultuur in Suriname en de Antillen. Er wordt zo makkelijk overheen gepraat, maar de invloed van de koloniale erfenis is kolossaal. De voormalige koloniën zitten nu midden in een intens proces van eigen Caribische identiteitsvorming, en dat voelen wij tot hier in Nederland. Dit schilderij brengt dat Caribische bij mij thuis.”
Foto’s Charlotte Odijk