Humble
‘Nederigheid is niet hetzelfde als gebrek aan zelfvertrouwen. De nederige mens kent zichzelf en staat open voor nieuwe inzichten. En hij is niet bang om af te gaan.’ — Ellen de Bruin in NRC Handelsblad
Sommige helden zijn beroemd geworden door hun nederige houding, zoals Gandhi, moeder Teresa, maar ook Jezus. Toch is een bijzonder kenmerk van nederigheid dat het geen aangeboren eigenschap is. Iedereen kan het leren. In een tijdperk van social media en zelfpromotie worden we echter aangemoedigd om onze hoogmoedige eigenschappen te etaleren. Om verder te komen in het leven en om carrière te maken.
Heeft een bescheiden houding tegenwoordig nog wel zin, of gooi je daarmee je eigen glazen in?
In de beeldende kunst worden ‘bescheiden’ werken vaak gewaardeerd. Een monochroom schilderij leert je naar nuances kijken en nederige materialen veranderen je perspectief. De kunstenaar kan daarbij ook worden beschouwd als verteller in plaats van het grote genie of de ziener van de toekomst.
Wat betekent een boetekleed, een kunstwerk van een anonieme maker, of een klein werk van eenvoudige materialen in deze tijd? De groepstentoonstelling Humble onderzoekt de waarde van nederigheid en bescheidenheid in haar betekenis en vorm.
Een tentoonstelling zonder groot ego.
Curatoren: Heske ten Cate en Hanne Hagenaars
Deelnemende kunstenaars: Florin Mitroi, Marc Mulders, Evelyn Taocheng Wang, Harry Haarsma, Eva Spierenburg, Jay Tan, Hans Aarsman, Sayaka Abe, Vika Mitrichenko, Sara van der Heide, Ana Navas, Kim van Erven